Plan een afspraak

Roze ziekteverzuim is niet exclusief voor dames!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Roze verzuim. Heb jij er wel eens van gehoord? Of ken je alleen de termen wit, grijs en zwart verzuim? Wij gaan je vandaag meenemen in het roze verzuim! De titel doet je misschien vermoeden dat het iets voor alleen dames is, maat dat is dus niet zo! Wat het dan wel is lees je in dit artikel.

 

Jaarlijks gaat er binnen Nederland erg veel geld naar het ziekteverzuim. De termen grijs, wit en zwart verzuim komen hierbij erg vaak ter sprake, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Wit verzuim houdt in dat een medewerker ziek is en ten gevolgen van die ziekte zoals bijvoorbeeld een operatie of letsel ook arbeidsongeschikt is. Over zwart verzuim wordt gesproken als een medewerker niet ziek of arbeidsongeschikt is, maar zichzelf wel ziek meldt. Je kan zwart verzuim ook zien als een vorm van fraude. Als derde kunnen we spreken over grijs verzuim. Bij grijs verzuim is er wel sprake van ziekte, maar ondanks deze ziekte zijn er nog wel arbeidsmogelijkheden. Taak voor de leidinggevende is hierbij om te onderzoeken welke arbeidsmogelijkheden de medewerker nog heeft.

 

Naast deze drie soorten ziekteverzuim bestaat er ook nog het roze ziekteverzuim. Hier wordt minder vaak over gesproken, maar komt stiekem best vaak voor. Er wordt over roze verzuim gesproken als een medewerker op het werk verschijnt, maar minder productief is. Het roze ziekteverzuim zie je dus niet terug in de verzuimcijfers, maar wel in de productiviteitscijfers. Roze verzuim kan daarnaast leiden tot functioneringsproblemen, tot een burn-out of tot wit, grijs of zwart verzuim. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden.

 

Er kan worden gesproken over twee soorten van roze ziekteverzuim.

  • Er kan sprake zijn van roze ziekteverzuim als een medewerker te veel werk verricht, deze medewerkers kan je ook wel workaholics noemen.
  • Er kan ook sprake zijn van roze ziekteverzuim als een medewerker ziek is, maar wel op het werk verschijnt.

 

Belangrijk is natuurlijk om te weten hoe je het roze ziekteverzuim kan aanpakken. Het beste is natuurlijk om het roze ziekteverzuim helemaal te voorkomen. Dit kan je doen door de persoonlijke en werk hulpbronnen te verbeteren of de taakeisen te verbinden met de motivatie, kennis en gezondheid van de medewerker.

 

Mocht er al roze verzuim voorkomen binnen jouw organisatie dan kan dit eventueel ook nog worden bestreden doormiddel van:

  • Medewerkers waarvan je merkt dat ze ziek zijn naar huis sturen;
  • Signaal herkenning bij leidinggevende verbeteren;
  • Bij de vorm van roze verzuim waarbij workaholics een rol spelen is het belangrijk om aan te geven dat hun werk wordt opgepakt als ze ziek zijn.

 

Mocht je nog vragen hebben over de verschillende vormen van verzuim neem dan contact met ons op.

 

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.