Plan een afspraak

Gelijke beloning blijft belangrijk ook in de coronatijd.

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Je hoort steeds vaker in de media onderwerpen voorbij komen over gelijke beloning. Vandaag is het de dag van de gelijke beloning en omdat het belangrijk blijft ook in de coronatijd lees je hier meer over een eerlijk en transparant beloningsbeleid.

Werkgevers hebben een verplichting volgens de Wet gelijke behandeling om mannen en vrouwen gelijkwaardig te belonen. Binnen de beloning mogen factoren als aantal dienstjaren, functioneren en werkervaring meegenomen worden. Als het verschil in beloningen niet te verklaren is, spreekt men over een verboden onderscheid. De Stichting van de Arbeid heeft een aantal jaren geleden een digitale handreiking ontwikkeld om je handvatten te geven voor het opstellen/wijzigen van jouw beloningsbeleid. Je vind deze digitale handreiking hier.

Bij het opstellen van een beloningsbeleid is het erg belangrijk dat het past bij de kernwaarden van jouw organisatie, maar nog belangrijk is een eerlijk en transparant beloningsbeleid. Als je een beloningsbeleid gaat invoeren is het belangrijk dat je rekening houdt met het imago van de organisatie, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de medewerkers zich vooral bezig gaan houden met de werkzaamheden waar een beloning aan is verbonden.

De OR heeft een belangrijke rol bij het beloningsbeleid omdat zij verschillende rechten hebben zoals te vinden is in De Wet op de ondernemingsraden (WOR). De OR heeft in deze instemmingsrecht, zo kan de OR instemming geven bij het invoeren, wijzigen of intrekken van een beloningsbeleid. Dit maakt dat ze dus invloed kunnen uitoefenen om te streven naar een eerlijke en transparante beloning. Daarnaast heeft de OR initiatiefrecht wat maakt dat ze een voorstel ter verbetering van het beloningsbeleid kunnen indienen. De OR heeft namelijk ook de belangrijke taak om gelijke behandeling binnen de organisatie te bevorderen (art. 28, lid 3 WOR).

Mocht jouw organisatie uit minder dan 100 medewerker bestaan dan nog heb je een optie om het beloningsbeleid aan te kaarten. Dit doe je dan in het kader van bespreking van algemene zaken in de organisatie (art. 23 en 24, 31 lid 1 WOR). Hierbij is het belangrijk dat je aangeeft waarom dat je dit wilt bespreken.

Naast dat het belangrijk is dat je een eerlijk en transparant beloningsbeleid opstelt wat aansluit bij de kernwaarden van de organisatie dien je rekening te houden met de loonkloof/genderkloof. Dit wil zeggen dat je rekening dient te houden met het verschil in de gemiddelde beloning van vrouwen en mannen binnen jouw organisatie. Het uitgangspunt hierbij is dat gelijke arbeid gelijk wordt beloond, ongeacht het geslacht van de werknemer.

Wil je meer weten over gelijke beloningen of heb je hulp nodig bij het opstellen van een beloningsbeleid neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.