Plan een afspraak

Inhouden van een bonus tijdens de corona crisis

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De angst om de crisis niet te overleven is bij veel werkgevers nog steeds aanwezig. Ook al kunnen veel bedrijven gebruik maken van de NOW regeling, lijkt deze regeling niet altijd voldoende voordeel op te leveren. Nu het einde van het jaar nadert en mogelijk ook bonussen uitbetaald moeten worden, vragen veel werkgevers zich af of zij in loonkosten mogen snijden.

Salarisaanpassingen
Het loon is voor medewerkers de belangrijkste voorwaarden. Afspraken over loon zijn bindend en daar kan in beginsel niet van worden afgeweken. De CAO, het personeelshandboek of regelingen kunnen hier mogelijk wel van afwijken. Denk hierbij aan het moment van uitbetaling.

Af wijken van deze afspraken is alleen mogelijk wanneer een medewerker hiermee akkoord gaat. Als een medewerker akkoord gaat met een tijdelijke verlaging van salaris, dan mag dit gewoon worden doorgevoerd. Zorg hierbij wel altijd voor duidelijke, schriftelijke afspraken. Zo voorkom je problemen.

Bonussen uitstellen of inhouden
Ook bij bonussen geldt dat de werkgever in beginsel de bonussen gewoon moet uitbetalen. Wel is er een onderscheid te zien bij verschillende bonussen.

  1. Bonussen op basis van bedrijfsresultaat (winstuitkering)
    Deze bonus wordt gebaseerd op de winst die een bedrijf maakt. Als deze winst door de corona crisis, niet aanwezig is, hoeft deze bonus niet te worden uitbetaald.
  2. Bonussen op basis van functioneren
    Als een medewerker goed functioneert ontvangt een medewerker een bonus. Deze bonus moet betaald worden wanneer een medewerker goed functioneert, ook als het minder goed gaat met de organisatie.
  3. 13e maand
    Een 13e maand is een vaste bonus van medewerkers. Deze bonus moet ook gewoon worden uitbetaald.

Als er schriftelijk met de medewerker is overeengekomen dat zij een bonus ontvangen, kan hier normaliter niet van worden afgeweken. Ook als medewerkers kunnen aantonen altijd de bonus te hebben ontvangen, wordt het lastig deze nu in te houden.

Kortom: een werkgever kan in beginsel enkel in overleg met de medewerker afwijken van eerder gemaakte afspraken. Als het nodig is, kan het verstandig zijn met je medewerkers in gesprek te gaan en tijdelijke nieuwe afspraken te maken.

Twijfel je of een bonus uitgekeerd moet worden of heb je andere HR vraagstukken? Neem contact op via info@spoor3hrm.nl of bel naar 040-7114070

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.