Plan een afspraak

Pensioenfondsen in de problemen met stijgende gepensioneerde

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Vandaag is bekend gemaakt dat sommige pensioenfondsen in de problemen zitten. Dit betekent dat er mogelijk een verlaging van de pensioen uitkering plaats gaat vinden voor ouderen en dat de jongere extra premie moeten gaan betalen.

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van demografie, economie en de arbeidsmarkt. We worden met zijn allen steeds ouder waardoor de aantal gepensioneerde hard stijgen. Deze stijging zorgt ervoor dat het huidige pensioenstelsel deze groei niet aankan.

Huidige situatie
Momenteel is het pensioen opgebouwd uit drie delen. Een deel wordt betaald vanuit de overheid, het andere deel spaar je samen met je werkgever en als laatste kun je zelf pensioen bij sparen. Het deel dat je met je werkgever spaart wordt belegd door het pensioenfonds om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Doordat pensioenfondsen bij jongere medewerkers langer de tijd hebben om het geld te beleggen, leveren zij meer op waardoor de pensioenpot vol raakt voor iedereen.

Dit leek goed te werken maar door alle veranderingen zoals het ouder worden, het meer wisselen van baan of het werken als ZZP’er werkt dit huidige pensioenstelsel niet meer. En dat vraagt om vernieuwing.

De veranderingen van de nieuwe pensioenregels
De gemaakte pensioenafspraken kunnen niet altijd meer worden nagekomen en dat is nadelig voor de gepensioneerde en mogelijk in de toekomst voor de jongere van nu.
Om te zorgen dat iedereen gebruik kan blijven maken van het pensioen moet er worden ingespeeld op deze veranderingen. In de nieuwe pensioenregels worden een aantal veranderingen doorgevoerd. Allereerst worden pensioenen inzichtelijker gemaakt. Hierdoor heb je meer inzicht in de verwachting van de hoogte van je pensioen. Daarnaast zal het pensioen flexibeler worden. Mocht het slecht gaan met de economie dan daalt het pensioen maar als het beter gaat met het pensioen zal deze ook stijgen. Deze manier van flexibiliteit wordt bij iedereen doorgevoerd tot de pensioengerechtigde leeftijd wordt benaderd. Het nieuwe pensioenstelsel zal er namelijk voor zorgen dat de bewegelijkheid van je pensioen kleiner wordt naarmate je de pensioengerechtigde leeftijd gaat bereiken. Dit betekent dat je vanaf dat moment minder risico loopt en dus alsnog een goed pensioen overhoud in een slechtere tijd.

De nieuwe pensioenregels zullen naar verwachting ingaan op 1 januari 2022 om ervoor te zorgen dat iedereen gebruik kan blijven maken van een werkend pensioen.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.