Plan een afspraak

Vakantiedagen wel of niet opnemen in deze tijden?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Er is veel onzekerheid over de vakantiedagen. Waarom zou je als werknemer vakantie opnemen? Je kunt op dit moment toch niet weg, en thuis zit je toch al. Misschien had je al vakantie aangevraagd, maar wil je deze annuleren bij je werkgever.

Wel slim om alsnog wat vrije dagen op te nemen

Toch is het Arbo technisch goed om je werknemers te adviseren wel een aantal vrije dagen op te nemen. Thuiswerken lijkt heel relaxed, maar (misschien ongemerkt) brengt het de nodige inspanning en stress met zich mee. Zeker nu er allerhande nieuwe activiteiten ontdekt moeten worden rondom het ‘nieuwe werken’. Dat zijn veel nieuwe indrukken, is wellicht spannend en als er thuis nog kinderen rondlopen, kan het extra belastend zijn.

Mensen raken geïrriteerd omdat deadlines toch gehaald moeten worden, maar ze dat door de gezinssituatie niet of moeilijk voor elkaar krijgen. Dat komt de sfeer, zowel binnen het gezin als tussen werknemers onderling, niet ten goede. Het is dan lekker om toch een paar dagen te kunnen ontspannen en even tijd te nemen voor jezelf. Dus, ook voor de werknemers die vakantiedagen terug willen boeken, is het echt de overweging waard om toch wat dagen te laten staan rond de komende feestdagen.

Ben duidelijk

Een ander bijkomend gegeven is dat er onduidelijkheid heerst over het al dan niet vervallen van de wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd. Deze komen te vervallen op 1 juli. Veel werknemers stellen de vraag of die periode verlengd kan worden, omdat ze momenteel voor hun gevoel minder profijt hebben van die dagen aangezien ze niet weg kunnen. Werkgevers zijn daar natuurlijk niet happig op, want zij vrezen ervoor dat iedereen dan straks tegelijk vrij wil nemen, juist op het moment dat de zaken weer op gang komen. Welke keuze je als werkgever ook wilt maken, ben duidelijk! Maak duidelijke afspraken zodat niet alleen jij, maar ook je werknemers weten waar ze aan toe zijn en dat helder is wat jullie van elkaar mogen verwachten.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.