Plan een afspraak

Per 2020 wijzigingen in het arbeidsrecht!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel gedaan, de WAB. Het wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans moet ervoor gaan zorgen dat er een evenwicht ontstaat op de arbeidsmarkt. Hiermee wordt het arbeidsrecht veranderd in 2020. Dit is te merken voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Er zijn regels die nieuw worden ingevoerd, maar er zijn ook regels die weer opnieuw worden doorgevoerd. Het wetsvoorstel van de WAB moet worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en voor een definitieve doorvoering moet dit voorstel worden goedgekeurd door de Eerste kamer.

Ontslag

In het wetsvoorstel zijn er nieuwe regels voor ontslag, voor arbeidscontracten en flexwerk. Vanaf 2020 wordt het voor de werkgever makkelijker om een medewerker te ontslaan. Dit komt doordat het mogelijk wordt om de verschillende ontslaggronden te combineren met elkaar. Wanneer de werkgever de medewerker ontslaat via een rechter, kan de werknemer een hogere vergoeding krijgen bovenop de transitievergoeding. Over transitievergoeding gesproken, elke medewerker heeft vanaf het begin van zijn/haar arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is natuurlijk wel lager wanneer iemand nog maar net in dienst is, dan iemand die al twee jaar in dienst is. Verder worden de tijdelijke dienstverbanden verlengt met een maximale duur van drie jaar.

Vast contract aanbieden

Ook worden de proeftijden verlengt. Wanneer de werkgever een vast contract aanbiedt aan de medewerker, mag de duur van de proeftijd vijf maanden zijn. Wanneer de werkgever een contract aanbiedt voor twee jaar of langer, mag de duur van de proeftijd drie maanden zijn. Op dit ogenblik is de maximale duur van een proeftijd van de werknemer nog twee maanden. Door deze wijzigingen is het voor de werkgever aantrekkelijker om de medewerkers een vast contract aan te bieden.

Bescherming medewerkers

Zowel de oproepkrachten als de payrollwerknemers krijgen meer bescherming wanneer deze wet wordt doorgevoerd. Oproepkrachten hoeven alleen aan een oproep gehoor te geven wanneer de werkgever dit minimaal vier dagen vooraf bekend maakt. Tevens moet er door de werkgever jaarlijks een aanbod worden gedaan voor een vaste omvang van arbeid. Voor de payrollmedewerkers gelden straks dezelfde regels als de andere medewerkers. Zij hebben recht op de arbeidsvoorwaarden die ook gelden voor de andere medewerkers.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.