Plan een afspraak

De compensatieregeling voor de beruchte transitievergoeding

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wanneer een medewerker ziek wordt is dit een behoorlijk kostbaar grapje voor een werkgever. De werkgever is verplicht om minimaal 70% van het loon van de zieke medewerker door te betalen bij de eerste 2 ziektejaren. Na deze 2 jaar mag een werkgever zijn medewerker ontslaan, maar ook dan moet de werkgever in zijn buidel tasten. Hij is namelijk verplicht de medewerker een transitievergoeding uit te keren.

Vanaf juli dit jaar heeft de overheid echter ingestemd met een wetsvoorstel dat stelt dat de werkgever een compensatie aan kan vragen voor deze transitievergoeding. De verwachting is dat deze compensatie per 1 april 2020 daadwerkelijk aangevraagd kan worden. Een werkgever kan deze compensatie ook met terugwerkende kracht terugvragen. In de regel wil dat zeggen dat voor transitievergoedingen die een werkgever sinds 1 juli 2015 voldaan heeft aan werknemers compensatie aangevraagd kan worden. Van belang hierbij is wel dat de nodige documenten en/of informatie kan worden ingediend zoals de ziektedatum en naam van de bedrijfsarts.

Zowel grote als kleine bedrijven kunnen compensatie aanvragen
De compensatie kan zowel door grote als kleinere bedrijven worden aangevraagd. Wel zijn er twee regelingen die voor een bedrijf met meer dan 25 medewerkers niet gelden, maar wel voor bedrijven met minder dan 25 medewerkers:

  • Wanneer een organisatie in een financieel slechte situatie zit, is er een overbruggingsregeling. Werkgevers hoeven in dit geval het aantal gewerkte jaren voor 1 mei 2013 niet meer te berekenen in de hoogte van de transitievergoeding.
  • Medewerkers ouder dan 50 hebben normaliter recht op een hogere transitievergoeding, maar voor hen blijft de transitievergoeding na het bereiken van vijftigjarige leeftijd hetzelfde

Hoe hoog is de compensatie?
Wanneer een werkgever een werknemer ontslaat na twee jaar ziekte is de hoogte van de compensatie de betaalde transitievergoeding of de hoogte van de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren als dit bedrag lager is dan de transitievergoeding.

Wanneer de werkgever en de werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, is het voor de werkgever mogelijk om een compensatie te krijgen voor de betaalde ontslagvergoeding. In het geval van wederzijds goedvinden mag de werkgever zelf het bedrag van de ontslagvergoeding bepalen wat hij aan de werknemer geeft. Dit kan hoger of lager zijn dan de transitievergoeding. Hetgeen gecompenseerd wordt is het bedrag van de wettelijke transitievergoeding die de werkgever zou moeten betalen bij een ontslag via UWV of de kantonrechter.

Dus wanneer het bedrag van de ontslagvergoeding lager is dan de ‘berekende transitievergoeding’ wordt deze gecompenseerd. Maar wanneer het bedrag van de ontslagvergoeding hoger is dan de ‘berekende transitievergoeding’ wordt de compensatie gemaximeerd tot het bedrag van de wettelijke transitievergoeding. Kortom, de hoogte van de compensatie gaat nooit hoger dan de berekende transitievergoeding van die werknemer, ook al heeft de werkgever meer ontslagvergoeding betaald.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.